VCU tuigt Angolees onderzoeksschip op in Roemenië

23-03-2018

Na een voortraject van bijna anderhalf jaar was het nu dan ook eindelijk zover. De VCU heeft in samenwerking met Van de Gruiter (Vlissingen) het Angolese onderzoeksschip “Baia Farta” opgetuigd bij de scheepswerf van DAMEN in Galati (Roemenië). In totaal 3 vrachtwagens met lieren en staaldraad ondernamen de reis naar de scheepswerf van DAMEN in Roemenië.

Een vrachtwagen van Mainfreight (voormalig Wim Bosman) vertrok als eerste. Om gevolgd te worden door de auto’s van Vebatrans en VCU. Ter plaatse aangekomen werd het 74 meter lange onderzoeksschip opgetuigd door Van de Gruiter en de VCU. De 2 vislijnen van 5.000 meter staaldraad werden doormiddel van de speciale dubbel-motorige hydraulische haspelunit onder spanning opgedraaid op de lieren. Verder zijn er nog diverse andere kabels opgedraaid zoals de 290 meter lange jumpers en lange data-kabels om informatie te kunnen inwinnen onder het vissen.

Na een week waren alle kabels onder spanning opgedraaid en kon de terugreis weer aanvaard worden door Van de Gruiter, Vebatrans en de VCU.

Naar verwachting is het schip van de zomer gebruiksklaar en zal dan onderzoeken gaan verrichten voor het visserijministerie van Angola.