VCU Bouwt Texelse garnalenkotter

02-08-2017
This article is not available in your language. We show you the original.

URK/OUDESCHILD – De VCU-TCD B.V. heeft van Erik Kalf opdracht gekregen voor de bouw van een nieuwe TX 65. Het is voor het eerst dat de VCU een kotter compleet bouwt, inclusief casco. Het casco bouwt de VCU-TCD in de loods van buurman De Flux aan de Urkervaart.

,,Ik wil nog eens nieuwbouwen’’, zei Erik Kalf (48) in januari toen hij zijn TX 65 ‘Bona Fide’ verkocht aan de Friese starter Tjeerd Visser. Die kotter is vorige maand omgenummerd in WL 39.

Een half jaar terug ging Kalf in zee met SBB Herman Jansen in Monnickendam voor een 23,95 meter lang ontwerp. Nadat het bestek geschreven was, werd op zoek gegaan naar een scheepsbouwer. Die is dus gevonden in de VCU-TCD als hoofdaannemer. De nieuwe TX 65 wordt qua rompvorm een zusterschip van de WR 50, die in aanbouw is in Stavoren. Kalf kiest voor relatief veel roestvrijstaal.
,,Ik heb een heel goed gevoel hierbij. De VCU ademt vis, en veel toeleveranciers zitten hier rondom’’, zegt Erik Kalf, die tien jaar terug voor zichzelf begon.

Vorige week vrijdag werd samen met Roelof van Urk van de TCD kennis gemaakt met de Urker onderaannemers Piet Brouwer Elektrotechniek (dat ook de inbouw doet van de nieuwe garnalenkotters HD 42 en ZK 5 in Harlingen), De Flux (timmerwerk) en De Boer Marine (nautische apparatuur). De kiellegging is begin oktober gepland.

De VCU-TCD is blij met de Texelse opdracht. Er is wel gekeken om het casco in Friesland danwel Groningen te laten bouwen, maar uiteindelijk besloten alles in eigen hand te houden. De Urker onderneming heeft ijzerwerkers van de voormalige scheepswerf Metz in dienst. Eigen cascobouw is dus wat ervaring betreft geen enkel probleem. Vorig jaar is ook het stalen  plezierjacht ‘Livingstone’ compleet gebouwd. Het laatste kottercasco dat op Urk is gebouwd betreft dat van de UK 184, in 1998.
Bron: Visserijnieuws